top of page
  • Foto van schrijverNancy Stammeleer

Belichaamd en bezield leven?


Een vraag die ik geregeld krijg, jij stelt alleen maar het bekken op, de baarmoeder? Het veld van het bekken is heel ruim voor mij. Vanuit het systemisch perspectief bekeken is voor de vrouw , pijn - trauma - ziekte in het bekken & buik ook een uiting van het lichaam om iets dat in het familiesysteem gezien wil worden zichtbaar te maken. Pijn als boodschapper dus, met informatie om je dichter bij jouw kern te brengen en in verbinding met jouw levensstroom.


Pijn of terugkerende klachten als schreeuw van je lijf, omdat eerdere signalen niet gehoord werden. Ik weet nog dat tijdens een behandeling, in de tijd dat ik zelf met veel terugkerende klachten te maken had, tegen mij zei: ‘ik ben benieuwd hoe hard jouw lijf moet schreeuwen voor je eens gaat luisteren’. Ik was op dat moment behoorlijk boos op haar, maar wat had zij gelijk en het feit dat ik me haar woorden 15 jaar later nog steeds herinner zegt genoeg. Zelfs in de voorbije 2 jaar heb ik nog de nodige pijn mogen aankijken, het blijft een nodige reis met en door het lichaam!

Dus ja, ik werk óók met mensen die met pijn of terugkerende klachten te maken hebben in hun leven. Maar dat zijn zeker niet de enige vragen, waarvoor je bij me terecht kunt.


Aankomen in je lijf

Eigenlijk gaat mijn werk vooral over helemaal aankomen in je lijf en leren luisteren naar je lijf, zodat je lijf niet (meer) hoeft te schreeuwen om gehoord te worden.

Aanwezig in ons lijf, ervaren we onszelf en de ander directer. Het lichaam geeft ons namelijk in iedere situatie en in ieder contact signalen of het ok is of niet ok is. Zo registreert ons hart bijvoorbeeld feilloos wanneer het spannend wordt.

Wanneer we ons lijf bewonen, worden we ons ook sneller gewaar, of een gebeurtenis of contact met iemand vreugde oproept of juist spanning. En door het direct in je lijf waarnemen wat een situatie of contact aan fysieke reactie geeft, kun je je ook sneller bewust worden waar je getriggerd wordt in oude pijn en overlevingsmechanismen. Vanaf dat moment wordt het mogelijk een andere afslag te nemen dan voorheen. Door bijvoorbeeld wel die grens te stellen of juist bewust de controle los te laten en te vertrouwen.


De pijn nader onderzoeken?

Vaker is het nodig om eerst dieper te kijken naar het overlevingsmechanisme en de pijn die daaronder ligt, voordat een nieuwe beweging van binnenuit mogelijk is. Dat komt doordat herinneringen van onszelf en van onze voorouders opgeslagen liggen in de cellen van ons lichaam. Daar waar die herinneringen worden aangeraakt, getriggerd, ontstaat als vanzelf het bijbehorende reactiepatroon. Het zijn reacties, die je als het ware gebeuren, waarbij je niet zelf aan het stuur zit.

Wanneer je gaat herkennen dat de pijn, die zo echt voelt in het moment, eigenlijk een afdruk is van een oude pijn die nu aangeraakt wordt, kun je gaan zien dat de hier en nu situatie niet de situatie van toen is en dat de situatie en pijn van toen nog aandacht vraagt. Het erkennen van deze oude pijn geeft vrijwel altijd ruimte, waarna een nieuwe andere beweging kan ontstaan.


Wanneer de pijn niet alleen jouw pijn is…

Ook bij pijn of andere gevoelens die generatie op generatie zijn doorgegeven en waarbij gebeurtenissen zich soms letterlijk herhalen in volgende generaties, is het zo helpend in het hier en nu, om te doorvoelen dat je wat je bij je draagt van voorgaande generaties mag vrijgeven, zodat het zijn eigen plek in het familiesysteem kan vinden. En zodat ook jij je eigen plek kan innemen en vrij bent in de beweging die jij van binnenuit wilt maken. Dan kan jij verder zakken in jouw lijf en kan jouw levensstroom vrijer stromen.


Bezield leven

Voor mij bestaat er een duidelijke relatie tussen belichaamd en bezield leven. Hoe meer we echt ons lijf bewonen, belichaamd zijn, des te bezielder we ons leven kunnen leven. Dat is waar voor mij het leven voller wordt en we meer en meer ons volle potentieel, ons hele Zijn gaan leven.


Je kan bij mij terecht voor :

Naast het systemisch lichaamswerk & veld van het bekken opstellingen, de intensives dagen en individuele sessies, geef ik de komende tijd ook een aantal webinars met het onderwerp ‘ je lichaam spreekt :

A Journey true your body’, waarin je je vragen kunt stellen en we in dialoog gaan met elkaar.


Daarnaast vind je een online programma gericht op het versterken van de relatie met je lijf. Dit is een groepstraject: ‘ A Journey true your body' waarin we in kleine groep samen onderzoeken hoe je je lichaam bewoont, waar je wel bent en waar niet en wat je lijf je eigenlijk wil vertellen op subtiele of minder subtiele wijze. Meer over deze en andere activiteiten lees je op mijn website.


Kortom wees welkom als je je geroepen voelt door mijn manier van werken of door een tekst of blog die ik deel. Mijn ervaring is dat wanneer je voelt dat je ergens moet zijn, dit ook klopt. Dus wacht niet tot je lichaam gaat schreeuwen als je nu de roep al hoort…Zachte groet,


Nancy


Nancy over het systemisch werk: “Wat me vanaf het begin heeft geraakt in het systemisch werk is de eenvoud en helende werking die ervan uit kan gaan, wanneer we ons kunnen overgeven aan ‘het niet weten’. Mijn werk en specialisme weerspiegelen direct ook de reis die ik zelf ben gegaan en nog ga in het aanwezig zijn met dat wat is.”


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page